אומנות התזונה הסינית
לתזונה הסינית, בדומה לצמחי מרפא סיניים, תפקיד חשוב ועיקרי בטיפול ושמירה על אורח חיים בריא.
על-פי הרפואה הסינית יש לגוף שלנו 3 מקורות עיקריים לאנרגיה.
המקור הראשון אנרגיה מולדת הנקראת yuan qi – תמצית האנרגיה של ההורים אשר "הורישו" לצאצאיהם, ניתן לקרוא לזה גנטיקה.
את ה-yuan qi לא ניתן לחזק אלא ניתן רק לשמר אותו, והוא משפיע על תוחלת החיים שלנו וכן מצבנו הבריאותי.
המקור השני לאנרגיה הוא מקור חיצוני.
ישנם שני סוגי צ'י, שאותם, לעומת ה-yuan qi, ניתן לחדש ולחזק.
Zhong qi – אנרגית ה"מרכז" – האוויר (חמצן) שאנו נושמים.
טאי צ'י (הצי' הגדול) – היא אחת השיטות לחיזוק אנרגיה זו ( הסינים קמים בשעה 5 בבוקר שהיא השעה השייכת לאיבר הריאות, בכדי לתרגל טאי צי').
Gu qi – אנרגיה שמקורה מהמזון, נרחיב בעניין במאמר זה.
מקור התזונה הסינית, המתבססת על תיאורית היין והיאנג ועל 5 האלמנטים (תוכלו לקרוא בהרחבה על התיאוריות שמאחורי רפואה סינית), מכאן על האדם לחיות בהרמוניה עם הטבע, ולהתקיים לפי הצרכים האישיים שלו.
בתזונה הסינית לכל מזון יש טעם, טמפרטורה, כיוון אנרגתי, איכות ותפקיד.
(ניתן להרחיב במאמר – דיאטה על פי הרפואה הסינית)
הטמפרטורה של המזון חשובה למערכת העיכול שלנו, כאשר לא מדובר בטמפרטורה בה מוגש המזון אלא באנרגיה שלו.
ניתן לשנות את האנרגיה של מזון על ידי בישול, טיגון והקפאה.
בשרשרת העיכול בגופנו, הקיבה היא המקבלת ראשונה את המזון, כאשר היא "מעדיפה" שהמזון יהיה מעוכל ומבושל כך, שלא יהיה צורך "לחמם" את המזון ולבזבז אנרגיה נוספת.
מזון בעל טמפרטורה קרה מחליש את הקיבה, למשל תזונה המבוססת בעיקר על סלטים. מומלץ לאכול מזון בעל טמפ' חמימה ,בכך נוכל לשמור על מערכת עיכול תקינה לאורך זמן.
Yin &Yang בתזונה הסינית
כל דבר הינו בעל התחלה וסוף, ולמרות זאת משתנות התופעות והתהליכים בטבע תוך תנועה אינסופית בשאיפה לשיווי משקל. הפילוסופים בסין העתיקה הגדירו יין ויאנג כמושגים יחסיים אך ברורים של החיים, הטבע והאדם. כאשר קיימת חלוקה ברורה בין היין והיאנג. היאנג נחשב לפעולה אקטיבית ומהירה, חיוביות, חום, אור יום, שמיים, יובש. לעומתו היין נחשב להיות פסיבי, איטי, חושך, לילה, רטיבות..
היין והיאנג נעים במעגל אינסופי כמעגל השלמות, משתנים תמידית ולא ניתן להפריד ביניהם. כל תופעה בטבע ניתן לאפיין על פי היין והיאנג: היום הופך ללילה, והלילה הופך לבוקר. ישנו תמיד שיא ואז דעיכה וחוזר חלילה.
גם למזון שלנו יש אנרגיית יין ואנרגית יאנג.
מזון ייני – בדרך כלל מזון קר (אנרגתית) ונוזלי. טעם של מזון ייני הינו לרוב מלוח, חמוץ ומר.
מזון יאנגי – מזון חם ויבש, בדרך-כלל טעם "יאנגי" הינו מתוק וחריף.
5 האלמנטים והתזונה הסינית – wu xing
בכתבים הסיניים העתיקים, התייחסו תחילה ל-5 האלמנטים בעיקר בנושאים של אסטרולוגיה ופילוסופיה.
הסינים חיו מעבודת אדמה והיו תלויים בתופעות הטבע, עליהם היה להבין את חוקיות והמחזוריות של הסביבה שלהם. בנוסף החכמים הסיניים יישמו את הרעיונות של 5 האלמנטים על הרפואה הסינית.
קיימים 5 אלמנטים: עץ, אש ,אדמה, מתכת, מים.
כל אלמנט מאופיין על-ידי טעם, אנרגיה, ועונה בשנה ואיבר פנימי.
בקביעת דיאגנוסטיקה למטופל נעשה תשאול על פי הרפואה הסינית, הדגש הוא על מצב של חוסר או עודף (אנרגתי) של אלמנט אשר דורש טיפול מתאים.
קיים מעגל ההזנה בו כל אלמנט מזין אנרגתית את הבא אחריו.
עץ עוזר ליצור אש
אש יוצרת אפר – אדמה
אדמה עוזרת ליצור מתכת
מתכת עוזרת ליצור מים, והמים משקים את העץ.
מאפיינים של 5 האלמנטים ברפואה הסינית
מסוכמים לפי הטבלה הבאה:
אלמנט
עץ
אש
אדמה
מתכת
מים
איבר
כבד (יין)
כיס מרה
לב ( יין)
מעי דק
טחול (יין)
קיבה
ריאות (יין)
מעי גס
כליות (יין)
שלפוחית השתן
טעם
חמוץ
מר
מתוק
חריף
מלוח
טמפרטורה
קרה
קרה
חמימה
חמה
קרה
כיוון אנרגתי
פנימה
כלפי מטה
פנימה
החוצה
מטה
עונת השנה
אביב
קיץ
סוף הקיץ
סתיו
חורף
התזונה הסינית – דוגמאות למזונות לפי טמפרטורה
מזונות קרים וקרירים: מוצרי חלב, עגבנייה, מלפפון, אבטיח, גלידות ,חסה ,פרי הדר, בננה, סלרי, פיטריות, חצילים, דלעת, תרד, תפוח-עץ, יוגורט ועוד.
מזונות חמים: בשר בקר, מזון מטוגן ומיובש, פלפל שחור או חריף, קפה, שום, בצל דובדבן ועוד.
מזונות ניטרליים: אורז, בטטה, תפוח-אדמה, סויה, עדשים, אפונה, פשתן, גזר, קולורבי, משמש, תאנים, ענבים, פאפיה, אננס ועוד.
איכות המזון
כידוע, כיום המזון שלנו "משופר" ע"י טכנולוגיות חדישות בהנדסת מזון, בעזרת חומרים משמרים, צבעי מאכל, הקפאה, חומרי הדברה המשתלטים על המזון שלנו ואף הנדסה גנטית. כל אלו מטשטשים את הטעם, והאנרגיה של המזון משתנה.
מומלץ לאכול מזון טרי ונקי ביותר, למשל אורגני.
ליחה
גורמי מחלות על פי הרפואה הסינית רבים ומגוונים.
גורמים חיצוניים – מזג האוויר, חבלה גופנית ותעסוקות שונות.
גורמים פנימיים – רגשות, תזונה, מתח.
לחות – מהמילה לח ,רטוב. אלו הם נוזלים צמיגיים הדומים למושג שכולנו מכירים – שומן.
ליחה אלו נוזלים עכורים הנגרמים ע"י תזונה עשירה במוצרי חלב ובשר, רווים בשומנים. אותה ליחה גורמת לחוסר איזון במערכות הגוף המתבטא בבעיות עיכול, אלרגיות, עייפות, כבדות, אנמיה ,אסטמה, נזלת, הפרשות וגינליות, בעיות מחזור ופוריות ועוד.
מזונות יוצרי ליחה: מוצרי חלב, בננות ,אגוזים, בוטנים, גלידות, ממתקים,
ג'אנק פוד.
עונות השנה
עלינו לחיות על פי חוקי הטבע ומה שהוא נותן לנו, בכדי להגיע לאיזון אנרגתי.
רצוי לאכול ירקות ופירות טריים ככל האפשר, המתאימים לעונה.
באביב ובקיץ: ירקות עליים (חסה, נבטים, כרוב, ברוקולי, כרובית)
פירות בעונות אלו בדרך כלל עסיסיים ומלאים בנוזלים (אבטיח, תותים, אפרסקים).
אלו בעלי תכונות מקררות, מעשירים את נוזלי הגוף ומחזקים את השרירים.
בסתיו ובחורף: שורשים, זרעים ואגוזים (אגירה לחורף), בשר , מרקים.
דרוש יותר מזון מחמם ומזין, אם נאכל מזון מקרר בחורף כגון סלטים, אנו הולכים כנגד הטבע שלנו ויכולים להזיק לעצמנו.
צום
בניגוד לגישה הנטורופתית, הרפואה הסינית אינה ממליצה על כך בשל פגיעה באברי העיכול (הקיבה והטחול) ומעגל יצירת האנרגיה נתקע.
אלרגיה ורגישות למזונות
מוצרי חלב וחיטה, תה, קפה, תפוזים, אגוזים – אלרגניים ופוגעים באיזון מערכות הגוף כדאי למי שרגיש להימנע מהם.
צמחוני או בשרי?
רופאים ומטפלים רבים ממליצים על צמחונות לבריאות טובה יותר. לעומת זאת, הבשר תופס מקום מאוד חשוב, על פי התזונה הסינית, הבשר הוא מקור לאבות מזון רבים מוצרים מן החי (עוף, בקר, דגים, ביצים) הינם מומלצים למצבים רבים של חוסר, כגון חולשה ועייפות, אנמיה, מערכת חיסון ירודה וכו'.
חשוב לשים לב למקור מוצרי הבשר (טריות, אחסנה, סטרואידים ואנטיביוטיקה)!
מוצרי חלב
חלב פרה – טעם מתוק, אנרגיה קרירה. תפקיד החלב ללחלח יובש והזנת הגוף. מומלץ למצבים כגון עצירות, שיעול, צרבות ועוד.
אך יש למתן את הצריכה של מוצרי החלב, מחשש ליצירת ליחה עודפת.
סיכום
התזונה הסינית מהווה חלק חשוב ואינטגרלי של הטיפול על-פי הרפואה הסינית.
פתגם סיני עתיק אומר:
“He that takes medicine and neglects diet, wastes the skills of the physician”
אם אין שינוי תזונתי, הידע והמאמצים הרבים של המטפל הינם לשווא.
לא קל לעשות ולשנות הרגלים, אך לומר לכם את האמת – ההצלחה של הטיפול תלויה בהתחלתו של השינוי התזונתי אצל המטופל!