5 הטעמים לפי הרפואה הסינית

5 הטעמים לפי הרפואה הסינית - נשימהתזונה סינית היא מהריפוי ברפואה הסינית. מזון הוא כמו סוג של דלק למכונית.
נכון אנחנו יותר מורכבות ממכונית. תזונה נכונה היא המפתח לריפוי.
איך בעצם תזונה היא מרפאה אותנו?

לפי הרפואה הסינית לכל מזון יש אנרגיה טמפרטורה, כיוון אנרגתי, תפקיד ולכל מזון יש טעם.
ארוחה מאוזנת בסין היא ארוחה הכוללת את 5 הטעמים ואת 5 הצבעים.
ארוחה מאוזנת היא ארוחה המורכבת ממספר טעמים.

 

בתפריט הסיני, השילובים המוכרים לנו הם:

חמוץ מתוק, מתוק-חריף, מלוח-חמוץ.

חמשת הטעמים משפעים על האיברים הפנימיים.

 

חמשת הטעמים הם:

מר, מתוק, חריף, מלוח, חמוץ.

טעם מסוים יכול להשפיע לטובה על איבר פנימי מסוים ובכמות מוגזמת יכול לפגוע באיבר אחר.
מזונות יכולים להיות בעל שני טעמים למשל תפוז – טעם חמוץ מתוק הטעם המרכזי ברוב הארוחות הוא הטעם המתוק. המתיקות מגיעה מדגנים וקטניות בשר, פירות ולא סוכר המעובד, הממתקים שאנו נוטים לחשוב. הטעמים האחרים מלווים את הטעם המתקתק.

 

טעם מתוק

הטעם המתוק הוא טעם אשר מחזק את מערכת העיכול שלנו (אלמנט האדמה ואיבר הטחול),
הטעם המתוק מזין, נותן אנרגיה ומחזק צ'י ודם.
טעם מתוק מרגיע – לא סתם אנחנו פונים למתוקים כשאנחנו עצבניים.
הטעם המתוק מלחלח.

ירקות – בטטה, גזר, דלעת, מלפפון, עגבנייה,סלק, תפוח אדמה, תרד.

פירות – רוב הפירות מתוקים בשילוב עם הטעם החמוץ.
התפקיד של הפירות בנוסף לויטמינים הרבים להם תפקיד של לחלוח וזה לא סתם כך שיש לנו מבחר רב בקיץ ולא בעונה אחרת של השנה.

דגנים וקטניות – אורז, חיטה, גריסים, קינואה, שעועית, תירס.

זרעים – אגוזי מלך, חמניות, קוקוס, שקדים.

מן החי – בשר, עוף ביצה, חלב.

 

טעם חריף

הטעם החריף גורם לחימום והנעה של אנרגיה, ממריץ, מפזר ליחה ונוזלים תקועים.
טעם חריף גורם להזעה ולכן מצויין בסילוק רעלים.

מתי מתאים לאכול חריף? כשמצוננים או אם יש לנו תחושת קור בגוף …

מתי לא כדאי לאכול חריף? כאשר יש עצבנות יתר, חוסר שקט, חום, כאבי ראש.

ירקות – צנון, קולורבי, בזיליקום, מנטה, נענע, שום, בצל ירוק טרי.

תבלינים – קינמון, פלפל שחור ג'ינג'ר .

 

טעם מלוח

הטעם המלוח מקרר, מוריד ומניע אנרגיה כלפי מטה. טעם מלוח מלחלח ומרוקן את המעיים, ומייבש.

מתי לא להגזים עם המלח? כשיש יובש בגוף או לחץ דם גבוה.

מזונות – אצות, סויה, סרדינים, דגים, סויה, מלפפון.

 

הטעם החמוץ

הטעם החמוץ מכווץ – לכן מונע הזעה ודליפת נוזלים מהגוף, עוזר לפרק שומנים וחלבונים (מזכיר את תפקיד מיצי המרה).

מזונות – פרי הדר, לימון, אננס, פסיפלורה, יוגורט , ליצי', פירות אדומים כמו תות ופטל, עגבנייה.

 

טעם מר

הטעם המר מוריד אנרגיה כלפי מטה ומקרר את הגוף, מייבש ליחה יעיל בדלקות זיהומיות כגון דלקות שתן. טעם מר עוזר לעצירות.

מזונות – זיתים, קפה, יין, אספרגוס, חסה, עלי בייבי ורוקט, קינואה.

 

המזונות שאנו אוכלים צריכים להיות מגוונים בטעם וגם מותאמים לפי המצב הבריאותי של האדם.
המשיכה שלנו לטעמים מסוימים יכול לנבוע מחור או עודף אנרגתי באיבר הפנימי.

יש כאלה שיש להם חוסר טעם או טעם בפה שמלווה אותם יכול להעיד על מצב של חוסר איזון.

טעם המזון הוא טעם החיים.

בתאבון!